Kategorier
Betraktelse Föreningen Herdestav

Herdestaven

Nära Jesus, nära varandra, nära omvärlden

Vår vision i Vasakyrkan är att vi vill leva nära Jesus, varandra och omvärlden. Hebreerbrevets författare kan hjälpa oss att reflektera över vad detta kan innebära:

Nära Jesus

Låt oss ha blicken fäst vid Jesus, trons upphovsman och fullkomnare. Heb 12:2. Att leva nära Jesus är att fästa vår blick på honom. När vi fäster vår blick vid Jesus så skapar han tro i oss. Fästa vår blick på Jesus kan vi göra genom att lyssna till honom i Ordet och Bönen och ta emot honom i Nattvarden. Som Rosenius skriver i psalm 251: ”Var jag går i skogar berg och dalar följer mig en vän jag hör hans röst”. 

Nära varandra

Håll syskonkärleken levande. Heb 13:1 Att leva nära varandra får vi göra genom att hålla syskonkärleken levande. Vi tillhör Guds stora familj och är syskon med varandra. Det kan finnas spänningar och konflikter i familjen. Att hålla syskonkärleken levande tänker jag handlar om att be om kärlek till varandra och inte minst dem i gemenskapen som vi har svårare med. 

Nära omvärlden

Kom ihåg att visa gästfrihet, ty det har hänt att de som gjort det haft änglar till gäster utan att veta om det. Heb 13:2. Att leva nära omvärlden handlar om att visa gästfrihet. Vi får i Vasakyrkan visa gästfrihet och gästvänlighet till de som kommer till kyrkan. Flera undersökningar visar på hur viktigt det är att ha en varm, öppen och välkomnande atmosfär för att församlingen ska kunna växa. Eller som Mats Nyholm pratade om här när han med ett team från S:t Clara kyrka var på besök. ”Den kyrka växer som är öppen för alla”.  Att leva nära omvärlden handlar också om att med Jesus gå ut utanför kyrkan och möta människor där de är. Som det står i Heb 13:13: Låt oss då gå utanför lägret och dela hans smälek. 

/Magnus Lind, från andakt på EFS Vasakyrkans årsmöte

Foto/bild:Peo Einemo.

Kategorier
Föreningen

Roseniusutställning

Under kommande veckor, fram till sista maj, så är en vandringutställning uppsatt i Vasakyrkan om Carl Olof Rosenius (1816-1868) kulturella samhällspåverkan. Rosenius växte upp i Västerbotten, blev den nyevangeliska väckelsens ledare och EFS förgrundsgestalt.

Bildutställningen beskriver hur Rosenius påverkade både individer och samhälle. Hans undervisning nådde långt in i kungahuset, influerade kulturpersonligheter och Sveriges kristenhet.

Arrangör för utställningen är Roseniussällskapet, se vidare https://www.co-rosenius.se/

Kategorier
Betraktelse Herdestav Undervisning

Herdestaven

Diakoni – nära Jesus, nära varandra och nära omvärlden.

“Vid denna tid, då lärjungarnas antal ständigt växte, började de grekisktalande judarna klaga över att de infödda judarna åsidosatte deras änkor vid den dagliga utspisningen diakonia. De tolv kallade samman alla lärjungarna och sade: »Det är inte riktigt att vi skall försumma Guds ord för att ordna med måltider. Nej, bröder, välj ut sju män bland er som har gott anseende och är fyllda av ande och vishet, så sätter vi dem till sådana uppgifter. Då kan vi själva ägna oss helt åt bön och åt ordets tjänst diakonia.” Apg 6:1-4.

Diakoni kommer från det grekiska verbet diakonein och betyder “att tjäna”. I Apg 6:1-4 ser vi exempel på tjänandet, diakonin, som kommer till uttryck på två olika sätt. Dels genom att ordna med mat till änkor som inte kunde försörja sig själva, och dels genom tjänandet i bönen och i ordet. I bibeltexten framkommer det tydligt att både delarna är viktiga, det ena utesluter inte det andra. De tolv som kallar till sig lärjungarna ser behovet som finns i församlingen, nämligen att fler och fler kommer till kyrkan för att få mat, vilket leder till att apostlarna inte hinner med bön och ordets tjänst. Därför behövs flera som hjälper till att tjäna, diakonein, så att bönen och fördjupningen i ordet inte ska försummas.

Hur ser diakoni ut i bibeln? Både Gamla och Nya testamentet är fulla av exempel på hur vi som troende ska möta våra medmänniskor. 

“När grödan bärgas i ert land, skall du inte skörda ända ut till åkerrenen, inte heller skall du samla in de sista axen av skörden. Du skall inte göra någon efterskörd i din vingård, inte heller plocka upp nerfallna druvor. Du skall lämna kvar det åt den fattige och åt invandraren. Jag är Herren, er Gud.” 3 Mos 19:9-10. Gamla testamentet är full av liknande uppmaningar. Gud säger inte att vi inte får skörda eller njuta av det vi sått, men han uppmanar oss att inte skörda ända ut till kanten och att inte samla in de sista axen av skörden, så att det ska få räcka till fler än till bara oss själva. 

I Nya testamentet blir diakonin ännu tydligare, då Gud själv kommer till oss för att tjäna och inte för att bli tjänad. “Människosonen har inte kommit för att bli tjänad diakoneo utan för att tjäna diakoneo och ge sitt liv till lösen för många.” Mark 10:45. Evangelierna berättar om hur Jesus tjänade människorna runt omkring sig, alla efter var och ens behov. I de resterande böckerna i Nya testamentet, får vi följa hur lärjungarna fortsätter att tjäna sina medmänniskor (inte minst i Apostlagärningarna). Något som lärjungarna och apostlarna verkligen förstod var just bönens och gudstjänstens roll. Liksom Jesus själv, prioriterade lärjungarna och apostlarna bönens tjänst. Att möta människors behov fick inte försumma bönen och gudstjänsten.

“Det kommer aldrig att saknas fattiga i landet. Därför ger jag dig denna befallning: Öppna handen för din broder, för den fattige och nödlidande i ditt land.” 5 Mos 15:11. Detta är vårt uppdrag som troende och som församling; att tjäna, diakonein. Hur ska vi vara till hjälp för våra medmänniskor i vår stad? Behoven är oändliga: trasiga familjer, alkohol och drogmissbruk, de ensamma, ung som vuxen som lider av psykiskt ohälsa, ekonomisk fattigdom, prostitution, segregation,.. bara för att nämna några. Ja, jag blir också överväldigad av den oändliga listan. Att behov och nöd finns, innebär inte att vi i Vasakyrkan ska möta alla dessa behov. Vi behöver förstås avgränsa oss, kanske ska vi satsa på att hjälpa de ensamma, de som lider av psykisk ohälsa, eller av segregation? Vi får göra detta, som Vasakyrkans vision säger, genom att leva: nära Jesus, nära varandra och nära omvärlden. Leva nära Jesus gör vi genom bönen, leva nära varandra gör vi bland annat genom att fira gudstjänst tillsammans, och sist men inte minst leva nära omvärlden. Detta gör vi genom vårt diakonala arbete.

/Joline Dagerbrant

Kategorier
Betraktelse Herdestav Undervisning

Herdestaven

Mitt hus skall kallas ett bönens hus för alla folk. Jes 56:7, Mark 11:17

Dessa ord som Jesus citerar från Jesaja bok, nämndes flera gånger i samband med S:t Claras kyrkas besök hos oss i Vasakyrkan. Prästen Mats Nyholm talade om att när Jesus ser på Umeå så ser han också Vasakyrkan och säger dessa ord om oss. 

Mitt hus skall kallas ett bönens hus

Mats Nyholm utmanade oss att ge mer utrymme för bön i Vasakyrkan. Detta bygger också på S:t Claras kyrkas egna erfarenhet av dagliga bönesamlingar och vad det har betytt för dem. Mats menade att bönen är den största anledningen till att S:t Clara kyrka har fyllts med människor och gett dem kraft till diakoni och evangelisation. 

Mitt hus skall kallas ett bönens hus för alla folk.

Jesus ord handlar också om öppenhet för alla människor.  Mats talade om att kyrkans kallelse är att vara öppen för alla men inte för allt. Här visade Teamet från Clara kyrka på Vasakyrkans stora möjligheter och de gladdes över att så många människor söker till kyrkan, både till samlingar inne i kyrkan och ute på trappan. Någon i teamet sa att: “Vi har plattan men ni har trappan.” Jag tänker att vi i Vasakyrkan får be och arbeta för att vår kyrka ska få vara en öppen kyrka för alla. Det handlar inte minst om att möta alla människor med Jesu kärlek. 

De nio tillväxtfaktorerna

Under dagarna påmindes vi också om de nio grundvärderingar och tillväxtfaktorer som S:t Clara kyrka arbetar utifrån och som talar just mycket om bön och öppenhet. Det var Carl-Erik Sahlberg (1945-2021) som kom som präst till kyrkan 1989 som började tillämpa de tillväxtfaktorer som han hade funnit i sin kyrkohistoriska forskning. När han kom till kyrkan var det bara några få som samlades där men idag är kyrkan fullsatt. Jag tänker att dessa nio principer också kan vara något som vi i Vasakyrkan får inspireras av i vår vision av att leva nära Jesus, nära varandra och nära omvärlden:

1. Den kyrka växer som är öppen för alla

2. Den kyrka växer som bryr sig om människor i nöd

3. Den kyrka växer som har en kärleksfull gemenskap

4. Den kyrka växer som sätter Jesus i centrum

5. Den kyrka växer som lever ett helgat liv

6. Den kyrka växer som vågar lida för sin tros skull

7. Den kyrka växer som söker Gud i bön

8. Den kyrka växer som använder lekmän

9. Den kyrka växer som är beroende av den helige Andes kraft

/Magnus Lind

Foto/bild:Peo Einemo.

Kategorier
Betraktelse Herdestav

Herdestaven 

Mångfalden och enheten i Vasakyrkan

Nådegåvorna är olika, men Anden densamma. Tjänsterna är olika, men Herren densamme. Verksamheterna är olika, men Gud är densamme, han som verkar i allt och överallt. 1 Kor 12:4-6

Sommaren på Backen har nu gått mot sitt slut. För mig har det varit en glädje att få vara med på många gudstjänster och kulturverandor. Sommarens samlingar har varit välbesökta och många har uttryckt sig positivt om dem. Tack alla som bidragit på Backen på olika sätt. Nu drar vi igång igen i Vasakyrkan med de olika verksamheterna. Jag tänker att bibelordet ovan från Paulus, som vi läste för några söndagar sedan, gäller också oss i Vasakyrkan.

Nådegåvorna är olika men Anden densamme. 

Var och en av oss i Vasakyrkan har fått olika gåvor och talanger av Gud. Gud vill att vi ska använda dem till att bygga upp vår kyrka och tjäna varandra med dem. Vi får be Gud och varandra om hjälp att upptäcka gåvorna och på vilket sätt vi ska använda dem. Alla gåvor och bidrag är viktiga. Paulus skriver senare i samma brev att “var och en har något att bidra med”. Rosenius skriver om nådegåvornas mångfald med orden: “En sådan rikedom och mångfald är utmärkande för allt vad Gud har skapat. Ty samtidigt som det finns en Andens enhet, måste det också finnas en nådegåvornas mångfald, där var och en tjänar med sin gåva.”

Tjänsterna är olika men Herren densamme

Tjänsterna i Vasakyrkan ser också olika ut. Nu har vi glädjen att vara tre anställda, eftersom Joline Dagerbrandt har börjat hos oss. Hennes tjänst kommer att ha en diakonal och utåtriktad inriktning. Be gärna för oss anställda och våra olika tjänster. Här får vi också be för alla som på olika sätt har olika ledaruppdrag i vår kyrka. Tjänsterna kan också bestå av de olika handlingarna vi alla gör för Herren och varandra. Det finns olika sätt att tjäna Gud men det är samme Herre som vi tjänar. 

Verksamheterna är olika, men Gud är densamme. 

Vi har många olika verksamheter här i kyrkan, för olika åldrar, som nu drar igång. De mesta av verksamheterna är sådana vi har haft förut men en del nytt kommer också att hända här i höst. Förutom onsdagsbönerna på morgnarna kommer det också att vara torsdagsböner på kvällarna. Den 19-22 september kommer en grupp från St Clara kyrka upp till oss och det kommer att vara saker som händer tillsammans med dem både inne i kyrkan och utanför den. En ny Alphakurs börjar också den 24 september. I mitten av september drar också Söndagsskola för vuxna igång. Verksamheterna kan se olika ut både i kyrkan och i våra liv, men det är Gud som verkar i allt och genom allt. 

Enhet i mångfald

Det finns en stor mångfald av gåvor, tjänster och verksamheter i Vasakyrkan men det som som förenar oss och alla kristna är tron på Gud Fader, Herren Jesus och den heliga Anden. Vi får vända oss till vår treenige Gud som själv är en enhet i mångfald och be om hjälp denna höst i Vasakyrkan:

Treenige Gud, vi tackar dig för vår församling och för våra olika gåvor, tjänster och verksamheter. Hjälp oss att leva förenade med dig, vända mot världen och öppna för varandra. I Jesu namn. Amen.

/Magnus Lind, Präst

Kategorier
Gudstjänst

Ni ska få kraft…

Nu till helgen 19-21 maj är det EFS årskonferens i Umeå. Det mesta kommer att vara i Umeå Energi Arena men också en del som händer i Vasakyrkan, t.ex. musikalen På väg och Kvällsmässa med Tomas Sjödin. Se hela programmet

Temat för konferesen är “Växa i lärjungaskap – ni ska få kraft…EFS Västerbottens distriktsföreståndare Mats Lindberg skriver om detta tema: 

Konferensen ligger som vanligt på Kristi himmelsfärdshelgen. Där påminns vi om att Jesus återvänder till himlen men också om att Jesus lovar lärjungarna att de ska få kraft för att kunna föra evangeliet vidare. Vi är lika beroende av Andens kraft som de första lärjungarna var. Och det ligger samtidigt ett hopp i detta att det inte beror på vår egen kraft. Ni ska få kraft!

Vi får be och hoppas att denna konferens ska ge oss kraft och hjälpa oss att växa i lärjungaskap. 

/Magnus Lind, Präst Vasakyrkan

*Det finns möjlighet att anmäla sig på plats i konferensbyrån och köpa en konferensbiljett för 595 kronor. Barn är gratis. Alla gudstjänster och konserter är kostnadsfria och öppna för allmänheten.

Kategorier
Betraktelse

Mammaledighet

Efter ett år som präst och herde i Vasakyrkan går nu Emmeli på mammaledighet. I slutet av oktober väntar familjen Karlsson Lundmark tillskott i familjen och vi gläds å deras vägar.

Nu är det viktigt att vi låter Emmeli ladda inför nedkomsten. Hon behöver nu få tid att rikta in sig på det som kommer, en ny liten medlem i familjen. Av respekt hör vi därför inte av oss gällande arbetsrelaterade frågor. Sociala, medmänskliga samtal är däremot välkomna.

Har du behov, frågor el dyl får du mer än gärna ringa Vasakyrkans växel; 090-77 05 17 så guidas du till lämplig person som kan hjälpa eller svara. Vi har i dagsläget endast en person anställd så vissa dagar och tider är växeln stängd men lämna gärna ett meddelande så rings du upp!

Efter jul kommer en vikarie att kliva in för Emmeli, då hoppas vi också att vi fått möjlighet att anställa en person för våra unga vuxna. Så, snart är vi ett fullt arbetsteam på Vasakyrkan igen.

Kategorier
Gudstjänst Musik

Gudstjänst med önskepsalm

Den 28 februari firar vi gudstjänst med temat ”Den Kämpande Tron”. Till denna gudstjänst öppnar vi upp för alla att skicka in önskemål på psalmer som hjälpt och stöttat under svårigheter.

Din önskan skickar du till Kristina Sturk Steinwall senast 18/2.

Kategorier
Föreningen

HÄNDER FÖR MISSION/ HANDARBETSCAFÉ

Välkommen på träffar vi har 7 majoch 27 maj kl.18.30. Vi håller till på övervåningen i Vasakyrkan.

Händer för mission (HFM) har försäljning 9 juni efter gudstjänsten på Backen. Pengarna går till TEE- arbetet i Tanzania.

Händer för Mission (HFM) har nu fått ett eget swishnummer:  123 011 53 29.

Kategorier
Föreningen

Söndagsskola för Vuxna

Söndagsskolan för vuxna tuffar på. Varje söndag kl 9.30 studeras söndagens texter med fokus på evangelietexten. Samlingarna rymmer även fika, kaffe, bön och umgänge.

Söndagen den 14 april gästade ett gäng från S:ta Clara kyrka vår verksamhet. Det är en stor glädje att ha ett ekumenisk samarbete med denna kyrka, där vi får möjlighet dela erfarenheter kring varandras verksamheter.

På söndagsskola för vuxna är det i vanliga fall upp emot 12 deltagare. Men det ryms många, många fler! Både fysiskt men också själsligt. Ett mål är att det kommer så många att vi får dela upp oss i flera grupper. Det är viktigt att varje deltagare har möjlighet att delta i diskussionerna kring texterna; att man får tillfälle att lyfta tankar och ställa frågor. Så hjärtligt välkomna att fylla övervåningen på Vasakyrkan kl 9.30 på söndagarna.

Erik Sjölander

Kategorier
Alpha Föreningen

Rapport från styrelsen 16 april

Styrelsen har tidigare haft som tradition ett möte per månad. Nuvarande uppsättning av styrelse har bestämt att ha både fysiska möten och kompletterande enkla digitala möten. Ett steg i att effektivisera och vitalisera styrelsearbetet. Ett par styrelsekvällar med Olov Sjöström är även inplanerade för att hjälpa till i det arbetet.

EFS Riks och Västerbotten har årsmöten på gång. Styrelsen godkände de ombud som anmält sig till dessa. Tyvärr var de väldigt få. Vasakyrkan är en stor förening som har rätt till många ombud och därmed stor möjlighet att påverka rörelsen. Styrelsen beslutade att föreningen, vid behov, ger reseersättning till de ombud som reser med tåg till rikskonferensen i Örebro. Föreningen kan även ersätta konferensavgiften mot uppvisande av kvitto. Vasakyrkans styrelse rekommenderar att föreningens ombud följer EFS Riks styrelses rekommendationer vid omröstning.

Styrelsen har inrättat ett ekonomiutskott där det ska vara ett riktat arbete mot ekonomifrågor och framför allt ökat givande. Pengar är ett känsligt ämne och eftersom det är gåvomedel som finansierar verksamheten så är det viktigt att styrelsen och föreningen arbetar klokt, med Guds ord och kraft i åtanke.

Även ett personalutskott har skapats.

Backenkommittén har haft genomgång med Mariaskolan inför sommarens överlämnande. Detta för att samarbetet ska fungera optimalt och ansvarsområden bli tydliga.

Till hösten önskar Joline Degerbrant gå ner i tid, till en anställning på 60%, då hon ska studera diakoni.

Styrelsens senaste tillskott Markus Mattson har överlämnat ett förslag till styrelsen. Synpunkter om visioner, teologi, utveckling, tillväxt, fokus, gudstjänster och även praktiska förslag finns med. Ett digert dokument för styrelsen att arbeta kring.

Styrelsen genom Erik Sjölander

Kategorier
Diakoni

Diakonihelgen

Jag har nu glädjen att skriva några rader om diakonihelgen den 12-14 april. Vi hade då förmånen att ha S:ta Clara på besök, med Mats Nyholm i spetsen. Helgen syftade till att inspirera, uppmuntra och utrusta oss i Vasakyrkan i vårt diakonala arbete.
Hela helgen var fantastisk och innehöll mycket bön, gemenskap och inspiration. Det var också en bra uppslutning, då många fler än endast diakonirådet och personalen var närvarande. Under helgen var det mycket som tog form när det kommer till diakonin i Vasakyrkan. Diakonirådet har till exempel landat i att fokusera på tre områden: integration, ensamhet och psykisk hälsa. Vi har redan nu startat ett café; ett rum och en möjlighet till god integration. Du är varmt välkommen att vara med!

Joline Dagerbrant

Kategorier
Föreningen Gudstjänst

Adam slutar

Det är med sorg i hjärtat jag nu skriver till dig att jag kommer att sluta mitt arbete i Vasakyrkan. Jag känner stor tacksamhet till Gud och församlingen över mina år här. Nu är det tid för mig och min fru att flytta söderöver till Göteborg. Vi har under en tid bett över vår framtid och vi känner Guds ledning i beslutet, trots att beslutet inte varit lätt. Min tid i församlingen har varit en mycket fin tid och vi har fått se Gud göra stora saker bland oss. I Bibeln står det att vi tillsammans med Gud går från härlighet till härlighet. Det är också vår bön för Vasakyrkan; det bästa ligger framför!

Min sista predikan i Vasakyrkan kommer att vara söndagen den 26/5, kom gärna då!

Med mycket tacksamhet

Adam Govik

Kategorier
Dagens bibelord

Dagens bibelord

ig, jag är hjälplös och fattig.

Ps 86:1
Kategorier
Dagens bibelord

Dagens bibelord

opp.

Ps 62:6
Kategorier
Dagens bibelord

Dagens bibelord

Joh 14:1